Historik

Sommarnattens toner är en fransk-svensk musikfestival som årligen äger rum under sommaren i Roslagen. Den svenske kompositören David Lampel, verksam i Paris, tog initiativet till festivalen 2002 och är dess konstnärlige ledare. Under de tre festivaldagarna bjuds publiken på de mest uppmärksammade artisterna i franskt och svenskt musikliv. Konserterna äger sedan 2012 rum i orangeriet i Skebobruk, ett järnbruk från 1600-talet och en av de mest pittoreska platser detta välkända sommarparadis har att erbjuda. I samband med festivalen serveras även mat och dryck och en konstutställning samt lättsamma musiklektioner för publiken kompletterar evenemanget.

2003 uruppförde pianisten Jean-Pierre Armengaud ett nyupptäckt stycke av kompositören Claude Debussy, «Kvällarna som upplystes av kolens glöd» från 1917 vid festivalens öppningskonsert. Denna världshändelse gjorde att festivalen fick omfattande uppmärksamhet inte bara i svensk TV, radio och press, utan även i internationell media.

2007 gjorde SVT i sin serie «Musikbussen» ett porträtt av festivalen, som gjorde den känd för en bredare publik, och samma år slogs publikrekord med över 1000 besökare.

2011 firade festivalen 10-års jubileum och tog då emot över 1600 entusiastiska besökare. De som inte var närvarande kunde lyssna på konserterna på Sveriges Radio P 2, som spelade in flera konserter.

2015 tilldelades evenemanget en EU-märkning av den internationella organismen EFFE för sin «höga artistiska nivå och sitt inflytande på både regional och internationell nivå».

2023 firar festivalen sitt 20-års jubileum. Under dessa 20 år har sommarnattens toner bjudit på mer än 150 konserter och tagit emot mer än 400 artister samt 20.000 besökare.

Sommarnattens toner organiseras sedan 2012 i samarbete med Skebobruks Kulturförening.